Gårdhammar Arboga logo

Andelshonung eller andelsbiodling – så funkar det

Andelshonung kan även kallas andelsbiodling eller andelsbigård. Det innebär att du betalar för en eller flera andelar i någon av våra bikupor under ett år och får en motsvarande del av årets skörd. Du gör en miljöinsats och hjälper till att hålla landsbygden levande genom att fler bin kan pollinera både odlade och vilda växter och alltså främja biologisk mångfald.

Ett bra år blir det mycket honung och ett sämre år blir det mindre. Du får alltid din garantimängd honung eftersom vi har bigårdar som inte är delade. Du och bina ser till att trädgårdar och odlingar sätter frukt och bär. De flesta av våra bigårdar står i Västmanland men vi letar efter platser i Stockholm att sätta upp kupor på, hör av dig om du är intresserad av det.

Honungen är såklart 100 % utan tillsatser!

En kupa kan ge upp till 60 kg honung per år. Detta delas ut till andelsägarna när allt är slungat i slutet av sommaren/början av hösten. Blir skörden stor får du mycket honung, blir den liten får du mindre. 

Bokning av andelshonung är nu stängd för i år, håll utkik här på vår webbsida i oktober 2024 om du är intresserad av en andel till nästa år.

Vad får jag om jag köper en del i en bikupa?

Du köper en andel av en kupa i ett år och är alltid garanterad minst två burkar/ett kilo honung, oavsett skörd i din kupa. I snitt ger en kupa mellan 20 och 50 kilo honung per år, så vår förhoppning är att du får mycket mer än två burkar!

Du får koordinater till din bikupa och om du vill besöka den, kontakta oss så berättar vi hur det går till.

På vår andelsbiodlingssida på Facebook håller vi dig uppdaterad om hur bina mår och hur det ser ut i kuporna.

 

Kan jag ge bort en andel i present?

Självklart! En andel honung är en perfekt present vid alla tillfällen. 

Du fyller i namn och mejladress på mottagaren och om du vill ha ett gåvobevis. Vi mejlar och informerar mottagaren efter jul. 

Vad kostar andelshonung?

En andel, en tiondel av en kupa, kostar 650 kr och gäller under ett år. Sista datum för tecknande av andel i årets säsong är 31 maj. Efter den 1 oktober släpper vi nya andelar. 

 

Var ligger Gårdhammar?

Gårdhammar ligger vid Hjälmarens strand i Arboga kommun. Våra bikupor finns uppställda på olika ställen på gårdens marker. 

Gårdhammar har även sommaruthyrning av stugor, kräftfiskepaket och försäljning av kräftor. 

Om vår honung

Honungen slungas två gånger om året. Den första slungningen ger en flytande honung och den  andra ympar vi så att den blir fast. Vårt mål är att du som andelsägare ska få honung av båda sorterna, men det beror mycket på årets skörd. 

Hur beställer jag?

Fyll i dina uppgifter i detta formulär. Sedan swishar du summan enligt instruktionerna i formuläret så återkommer vi till dig. Har du några frågor, kontakta oss på info@gardhammar.se

Hur får jag min honung från andelsbiodlingen?

Du kan hämta den på Gårdhammar eller hos någon av våra samarbetspartners i Stockholm och Fruängen.

Honung från Gårdhammar, få din egen del med andelshonung

Vi söker trädgårdar främst i södra Stockholm att ställa bikupor i. Du får bin och vi sköter om dem.

Hör av dig till info@gardhammar.se för mer information.